In beginsel zijn er drie manieren omtrent het vasthouden van de golfclub. Onder aan deze pagina kun je een (Engelstalig) filmpje bekijken waarin alle mogelijke manieren worden uitgelegd. De onderstaande wijze zijn voor de beginnend golfer de beste. Kies aan de hand van je vingerlengte, je kracht, je kunde de meest bij jou passende grip en je swing zal erdoor verbeteren.

de baseball grip is de basis grip bij het vasthouden van de golfclubDe baseball grip (ook wel tien-vingers grip genoemd)

Bij deze grip leg je je rechterhand naast de wijsvinger van je linkerhand. Met al je vingers houd je de club vast. Deze golfgrip wordt steviger door het gebruik van al je vingers, ook kunnen de polsen vrijer bewegen, waardoor de swing meer kracht krijgt. De controle van het blad is wel wat moeilijker.

Voor de baseball grip houd je de club in je linkerhand, je schuift de rechterhand aan en zorgt er voor dat al je knokkels op één rij liggen. Je wijsvinger, de middelvinger, de ringvinger en de pink van beide handen zitten dan rondom de steel.

Advies: Ideaal voor golfers met minder sterke handen.

De interlock grip

de interlock grip wordt het meest gebruikt bij het vasthouden van de golfclubBij deze grip is je pink van je rechterhand ‘verstrengeld’ met de wijsvinger van je linkerhand. De interlock grip houden je handen verbonden tijdens de golfslag. Voor de interlock grip houd je de club vast met je linkerhand, waarbij drie knokkels zichtbaar moeten zijn. Je linkerduim moet iets rechts van het midden van de grip zitten. Plaats dan je rechterhand. De wijsvinger, middelvinger en ringvinger moeten het eind van het handvat raken en de pink van je rechterhand moet verstrengeld zijn met de wijsvinger van je linkerhand.

Doordat deze grip minder houvast en kracht vereist dan bij de overlappende grip is deze ideaal voor vrouwelijke golfers en mensen met kleine handen of korte vingers.

De Vardon, of overlap grip

Harry Vardon heeft de overlay grip in de wereld gebracht.De overlap grip wordt ook wel de Vardon grip genoemd, vernoemd naar de golfer Harry Vardon die deze grip populair maakte. Bij deze golfgrip rust de pink van je rechterhand bovenop de wijsvinger van je linkerhand. De ringvinger van je rechterhand raakt ook de wijsvinger van je linkerhand. Deze grip geeft je het gevoel dat je handen verbonden zijn en samenwerken tijdens de swing. Deze grip wordt voornamelijk door golfprofessionals gebruikt. Het vereist sterke handen doordat je voor de controle van de Golfclub minder vingers gebruikt. De toepassing van de overlap grip is bijna hetzelfde als de interlock grip, met als grootste verschil dat je de pink niet inhaak maar onder de wijsvinger van je linkerhand moet zitten.

Het belangrijkste om te onthouden bij het vasthouden van de golfclub is dat je de hem vasthoudt met voldoende kracht voor de controle maar ook weer niet zo stijf zodat je blaren kan krijgen. Als je namelijk de club te hard vasthoudt dan heb je grote kans op het krijgen van blaren op het deel van je hand dat bij het eind van de golfclub zit. Ook kan het spanningen in je handen en armen veroorzaken waardoor je minder soepel bent voor de swing. Onthoud dat de positie van je palm en vingers niet mag veranderen tijdens de swing.

Op een schaal van 0 tot 10 houdt je de club vast met een kracht 3. Losjes in de handen dus.

Video : vasthouden van de golfclub (Engelstalig)

Hieronder het filmpje voor de gevorderde golfer met de negen verschillende mogelijkheden om een club vast te houden.