De etiquette-regels zijn de basis van elk golfspel. Toch blijkt niet iedere golfer ze even goed onder de knie te hebben. Daarom hier de belangrijkste richtlijnen voor een ‘nette’ spelhouding.

WORDT NIET DE TRAAGSTE SPELER

Probeer een ronde golf nooit langer te laten duren dan vier uur. Kijk naar je eigen tempo. Als je steeds de langzaamste bent, dan speel je gewoon te traag. Moedig iedereen aan om door te lopen, zodat je een aantal keren de groep voor je ziet, tijdens het begin en aan het einde van de ronde. Onthou het oude gezegde; een vlotte ronde is een leuke ronde; Play ‘ready golf’ dwz als degene die aan de beurt is nog niet klaar is en jij wel, dan sla je als eerste, tot jullie bij de green aankomen. Sta klaar als je aan de beurt bent om te spelen op de tee en green en zoek nooit langer dan vijf minuten naar een verloren bal.

MAAK JE BUGGY ONZICHTBAAR

Buggy’s maken deel uit van het moderne spel. Tassen en andere producten worden speciaal voor buggy’s ontworpen en op de meeste banen zijn ze beschikbaar. Buggy-etiquette is dan ook van groot belang. Let erop dat je geen sporen achterlaat. Maak het gras niet kapot. Vermijd natte stukken en plekken die dreigen stuk te gaan door te intensief buggy verkeer. Golfers hebben de neiging in een rij achter elkaar aan te rijden voor ze afslaan. Het is beter om allemaal een andere route te volgen zodat het buggy-verkeer verspreid wordt.

ZIE ER ALTIJD PIEKFIJN UIT

Van Bobby Jones tot Walter Hagen, van Ben Hogan tot Sam Snead en van Tiger Woods tot Phil Mickelson, de beste spelers zien er in de baan altijd piekfijn uit. Hun kleren zijn puntgaaf en geen van hen komt de eerste tee op met zijn pet achterstevoren, modder op zijn schoenen of met zijn shirt uit de broek. Je verschijning zegt veel over je als persoon, en nog meer over je als golfer. Laat merken dat de golfbaan en de mensen voor jou bijzonder zijn.

ZET UW MOBIELE TELEFOON UIT

Bijna een onmogelijke situatie in de hedendaagse levensstijl. Iedereen gaat er van uit dat je 24/7 te bereiken bent en daarom vind jij dat je telefoon altijd aan moet staan. Toch het advies of het dringende verzoek om je telefoon op stil te zetten tijdens een golfronde. Mocht je toch een dringend telefoontje krijgen of verwachten, handel dit dan af op een moment dat je het spel niet stoort en loop in ieder geval weg bij je medespelers en praat zo zacht mogelijk dat anderen er geen last van hebben.

BEHEERS JEZELF

Met stokken smijten, chagrijnig zijn en vloeken en tieren maakt het voor niemand leuk. Natuurlijk zijn er altijd wel frustraties in de baan, maar de truc is om daar op een andere manier mee om te gaan. Arnold Palmer had een memorabel moment toen hij zeventien was. Hij speelde in de finale van het Western Pennsylvania Junior-kampioenschap. Na het missen van een korte putt gooide hij zijn putter over de tribune. Hij won, maar toen hij op de terugweg bij zijn ouders in de auto zat, waren er geen felicitaties, er heerste een doodse stilte. Niet veel later zei zijn vader: ‘Als ik je ooit weer met een club zie gooien, speel je nooit meer een ander golftoernooi.’ Die woorden zijn hem altijd bijgebleven en heeft daarna ook nooit meer met een club gegooid. Leg jezelf ook zo’n soort straf op, al is het maar iets als een ludieke actie, als een rondje drank na afloop van je ronde.

RESPECTEER ANDERMANS TIJD

doorlopen en anderen niet ophouden is een van de etiquette regelsWe komen allemaal tijd te kort en er zijn altijd wel redenen om een voorafspraak op het laatste moment af te zeggen. Je moet de garage opruimen op zaterdag of je krijgt een telefoontje van je autodealer of de afspraak een dag verzet kan worden, het doet er niet toe. Reserveer je teetijden en houd je hier dan ook aan. Als je een golfles hebt geboekt, zorg dan dat je op z’n minst vijf minuten eerder al staat in te slaan. Andere sociale verplichtingen zijn geen reden om deze sociale verplichting niet na te komen.

REPAREER DE ONDERGROND WAAR JE OP SPEELT

een belangrijk etiquette is om je pitch mark te reparerenZorg dat je altijd een pitchfork (of een zakmesje) bij je hebt om pitchmarks te repareren. Ook een teetje is al goed, als je maar de intentie hebt om de green te repareren bij ontstane schade. Leg plaggen terug wanneer je die uit het gras slaat, ook op de teebox. Hark bunkers aan zoals je ze wilt aantreffen. Hou altijd in uw achterhoofd: hoe slechter je bunkerslag, hoe minder goed je aanharkt. In deze situatie staat je hoofd er doorgaans echt niet na om de bunker mooi en verzorgd achter te laten. Het toont van grote klasse als je dit toch in je systeem ingebouwd krijgt. Laat dus de bunker in perfecte staat achter. Vraag jezelf dit af; voor je de bunker verlaat: zou ik boos worden als ik van die plek zou moeten spelen?

WEES EEN VOORBEELDIGE PARTNER

Toon respect voor de ander en geef hem of haar alle nodige stilte en rust voor een perfecte slag. Je moet dus stil moet staan vanaf het moment dat de ander adresseert tot hij of zij de bal heeft geslagen. Zelfs met de komst van spikeloze schoenen is de etiquette nog steeds dat je niet door iemands lijn op de green mag lopen. Het gebied rond de hele green is heilige grond. Het eerste wat je moet doen als je de green oploopt, is kijken hoe elke bal ligt en dan uit de buurt van de lijnen blijven. Weet waar je moet staan en wanneer je stil moet zijn. Kies links (of in het geval van een lefty, rechts) als positie of diagonaal achter de je medespeler. Ga nooit in de lijn staan, zelfs niet achter de hole of direct achter de bal.

HELP ANDEREN ALS DAT NODIG IS

helping each other is an important etiquetteHet is erg makkelijk om je medespelers in de baan een handje te helpen, als je er aandacht aan schenkt. Eén manier is om te helpen zoeken naar een verloren bal, maar beter nog, houd mindere slagen in de gaten zodat het geen verloren ballen worden. Pak die extra club op waarmee je medespeler niet slaat of reik hem zijn headcover aan die naast de tee ligt, nadat je ‘mooie slag’ hebt gezegd. En als je een trolley ziet staan of een provisionele bal ziet liggen die opgeraapt moet worden, loop er dan niet straal voorbij.

LEER DE KLEINE ETIQUETTE DINGETJES

Er zijn honderd etiquette-regeltjes die hier nog niet zijn opgenoemd, zoals het voorzichtig neerleggen van de vlaggendoek, de green netjes houden, snellere flights doorlaten en ga zo maar door. Al deze zaken leer je, door alles goed in de gaten te houden met scherpe ogen en een gezond verstand. Hou in je achterhoofd dat golf, geven en nemen is, en dat elke vorm van etiquette die je leert en toepast je dubbel en dwars zal worden terugbetaald.

Bron: golfers magazine sept 2008/Arnold Palmer’s 10 etiquette