
Ontstaan van kledingvoorschriften:
–-“Het moderne golfspel, zoals dat vandaag overal ter wereld wordt gespeeld, stamt af van het golfspel dat in Schotland werd gespeeld in de 18e eeuw. In die periode werden de eerste besloten golfgezelschappen (societies) gevormd en werden ten behoeve van de onderlinge wedstrijden ook de eerste regels vastgelegd. Tevens zijn uit de stadsarchieven van Schotse steden oude wetten van de 15e eeuw al bekend, waarbij het golfspel in de straten werd verboden. Men moest zich bij voorkeur bekwamen in het boogschieten omdat dit nuttiger was in tijden van oorlog.”–
Ik concludeer hieruit dat golf tot elitaire sport werd gemaakt. En dat terwijl in de vroegere Lage Landen, het huidige Benelux-gebied, het balspel colve, een enorme populariteit onder het volk (en de notabelen) genoot. Uit veel stedelijke wetten uit de 14e eeuw kan worden opgemaakt dat het ‘sollen metten colve’ ingeperkt moest worden.
Kortweg: Het moest elitair zijn en blijven.
Deze oude regels vormen noch immer de basis van de huidige Rules of Golf zoals deze worden vastgesteld door de R&A en de USGA. Deze R&A, wat staat voor; Royal and Ancient Golf Society of St. Andrews, werd in 1754 opgericht en geniet wereldwijd grote faam en wordt als leidraad gebruikt door alle golfclubs.

Vervolgens kan ik alleen wat dresscode-voorbeelden tonen, overgenomen van sites van gerenommeerde golfclubs zoals bijvoorbeeld de ‘Kennemer Golf & Country Club’ . Eén van de eerste golfbanen in Nederland, opgericht in 1910.
Zij schrijven:
De leden van de Kennemer Golf & Country Club hechten aan stijl en prettige omgangsvormen en stellen het op prijs als leden en gasten zich op gepaste wijze kleden en gedragen.
Dresscode op de baan:
In de periode van 1 april tot 1 november zijn stalen spikes in de baan niet toegestaan.
Dames:
- Polo met kraagje, eventueel mouwloos
- Shorts op bermuda lengte, iets boven de knie
- Spijkerbroek toegestaan zonder rafels, scheuren
Heren:
- Polo met kraag in de broek gedragen
- Shorts op bermuda lengte iets boven de knie
- Spijkerbroek toegestaan zonder rafels, scheuren
- Geen kuitbroeken
In het clubhuis:
- Petten en hoeden af
- Bij het diner wordt een verzorgd uiterlijk op prijs gesteld
- Het is te allen tijde verboden te roken in het clubhuis
Mobiele telefoons/tablets
Het gebruik van mobiele telefoons is uitsluitend toegestaan bij de (hoofd-)ingang van het clubhuis. Het gebruik van mobiele telefoons/tablets is niet toegestaan in het clubhuis, op het terras, op de driving range en in de baan. Een uitzondering wordt gemaakt indien er zich in de baan een noodsituatie voordoet. In dat geval dient de caddie master te worden gewaarschuwd
Een ander (lachwekkend) voorbeeld heb ik gevonden op de site van een baan in Vlaanderen:
Heren
- lange broek, plus fours of bermuda (geen tennisshort, trainings- of strandbroek)
- Sokken verplicht
- Polo met kraagje, hemd of mock-tee (lichte sous-pull met korte mouwen)
Dames
- lange broek, bermuda of broekrok (geen tennisshort of rennersbroekje)
- Sokken verplicht
- Polo met of zonder mouwen met kraagje (geen topjes)
De meeste golfclubs hebben dus een kledingvoorschrift en er wordt dus verwacht dat je als lid je hier aan houdt. In de meeste gevallen wordt een poloshirt verwacht en worden spijkerbroeken, trainingspakken of fluoriserende kleding niet op prijs gesteld. Als speler heb je golfschoenen, golfhandschoenen nodig en zijn een regenpak en een paraplu gewenst.
Vooral dat regenpak en een eventuele muts geven het geheel van dresscode dan ook ineens een geheel andere kijk. Als iedereen namelijk in zijn kleurrijk regenpak op de baan loopt dan zijn ineens alle kledingvoorschriften van de baan en is het één bonte bedoeling (wat in Nederland natuurlijk vaak het geval is).
Ik heb ook al over situaties gelezen dat spelers de toegang tot een baan werden geweigerd ivm een te korte bermuda. Toen deze speler vervolgens, bij 35 graden zonneschijn, zijn regenpak aantrok, werd hij wel toegelaten tot de baan.
Naar de pro’s kijken maakt het er ook niet allemaal duidelijker op. Neem voorbeelden als John Daly, die in een zeer kleur rijk tenue rondloopt, maar wel binnen de normen (kraagje op de polo en geen korte broek boven de knie) van de dresscode blijft.
De NGF schrijft nog over de kledingvoorschriften in Golf:
— “Er bestaan bij sommige mensen nog vooroordelen rond kleding op de golfbaan. De ‘verplichte’ geruite broek is echter ruim verleden tijd, hoewel deze inmiddels weer terugkomt als zeer modieus kledingstuk! De golfwereld hecht echter wel aan fatsoensregels. Er zijn op alle banen kledingvoorschriften, die per baan kunnen verschillen. In het algemeen wordt er van je verwacht dat je bovenkleding met een kraagje draagt, voor de heren met mouw. Draag een lange broek of een bermuda tot net boven de knie. Draag geen shorts, trainingspakken of fluoriserende kleding. Op sommige banen zijn jeans niet toegestaan. Ook schoenen met hoge hakken zijn niet toegestaan omdat deze het zorgvuldig onderhouden gras kunnen beschadigen.
In het clubhuis gelden vaak aparte regels. Zo is het netjes om petten af te doen en de golfschoenen schoon te maken, als deze al zijn toegestaan in het clubhuis. Indien je wilt blijven eten of een prijsuitreiking bijwoont na een wedstrijd, dan is het gebruikelijk om je even op te frissen en te verkleden. ‘Smart casual’ is dan vaak voldoende, maar bij sommige clubs wordt jasje-dasje nog steeds erg gewaardeerd.” —
Persoonlijk denk ik dat commercie, klassenjustitie en een zekere vorm van discriminatie hier een rol spelen en ik vind het jammer dat deze regels ooit in het leven zijn geroepen. Ik kan mij nog herinneren dat het mij in het begin van mijn golfcarrière er vele malen heeft doen van weerhouden om te gaan oefenen op de driving range.
Een lang leven hebben deze regels denk ik niet meer beschoren. Als je bijvoorbeeld de nieuwe commercial van HSBC ziet, dan zegt dat genoeg. En ironisch genoeg is dit DE grote naamsponsor van één van de ‘The Final Sereis’ toernooien van 2014 op de Europese Tour. (note 2018; deze video is inmiddels niet meer online te vinden).