GIR - Green in Regulation

Vrij vertaald; de greens bespelen volgens voorschrift, oftewel volgens par, wetende dat een par voor een hole altijd twee putts in zich heeft. Dus om een par-3 baan volgens GIR te lopen moet jouw bal binnen één shot op de green liggen, zodat je met maximaal 2 putts kunt ‘uitholen’. Op een par-4 heb je twee pogingen en daardoor op een par-5, natuurlijk 3.

Het wordt niet als een GIR bestempeld als de bal buiten de green is geland, maar toch binnen twee putts gemaakt wordt.

Waarom is het handig om je GIR te weten?

Luccius Riccio heeft jarenlang, zowel amateur als prof-golfers gevolgd. Als Ph. D. verbonden aan de universiteit van Colombia begon hij zo’n dertig jaar geleden met een onderzoek om te kunnen achterhalen of er een vorm van regelmaat of schema te maken was om een constant resultaat te kunnen voorspellen. Een voorbeeld hiervan is de wens van vele golfers om onder de 80 te scoren op een 18 holes baan.

Als resultaat leverde Dr. Riccio een schema af, waarin is te lezen dat je minimaal 8 GIR’s moet spelen om op 79 uit te komen. Daarbij noteerde hij wel de opmerking dat na het produceren van de GIR’s het goed volbrengen van je korte spel wel een voorwaarde is . Meer dan een derde van je score komt uiteindelijk uit het putten. Zo kan het zijn dat je meer dan 8 GIR’s speelt, maar toch boven de 80 uitkomt. Dan zit er niets anders op dan veel te oefenen op je putten. Natuurlijk geldt het ook andersom; ben je briljant in je korte spel, kun je het misschien af met één of twee GIR’s minder.

GIR tabel om onder de 80 te blijven

Zo kwamen onderstaande tabellen tot stand, waaruit is af lezen hoeveel putts gemaakt mogen worden op een 18-holes ronde en toch onder de 80 te blijven. En daardoor is er ook weer een samenhang tussen je putts en je GIR’s wat aangetoond wordt in onderstaand schema.

GIR bij het putten
gir voor berekening van score
Justin Thomas, één van de beste GIR spelers van dit moment