Je exacte handicap is je handicap dat op je GVB pasje staat vermeld en wat op internet wordt bijgehouden. Het wordt tot op één tiende nauwkeurig genoteerd. Het geeft aan hoeveel slagen jij meer mag maken op een baan boven het Par van de baan. Tegenwoordig worden er pasjes uitgegeven met een (club)handicap van 54. Logischerwijs; hoe lager het handicap hoe beter je kunt golfen.

Om dit te kunnen gaan gebruiken moet je bij elke baan apart bepalen wat je playing handicap is. Dit rating systeem is in 2000 ingevoerd om de onderlinge verschillen van moeilijkheidsgraad van de verschillende banen weg te nemen. In elk clubhuis of bij elke eerste hole van een golfbaan vindt je een kleurrijk schema, waarop je kunt aflezen wat je playing handicap voor die betreffende baan is.

kaart om exact playing handicap te bepalen

A.d.h.v. deze playing handicap kun je achteraf berekenen hoeveel stableford punten je hebt behaald tijdens je gespeelde ronde. Dit aantal punten, samen met je exact handicap bepalen dan vervolgens je nieuwe handicap. Hiervoor gebruik je de handicapcategorie waarin je de bufferzone hebt bepaald.

Om dit te kunnen doen moet je een qualifying kaart lopen, wat zo veel wilt zeggen dat je samen met iemand, die de regels kent en als marker wilt fungeren, een van te voren geregistreerde kaart ‘gaat lopen’. Je kunt dus niet zomaar elke kaart inleveren en verwachten dat je handicap wordt bijgesteld. Scorekaarten die je tijdens wedstrijden inlevert worden automatisch gebruikt voor je handicap registratie.

Wat je dus heel makkelijk bij elk clubhuis kunt aflezen op het informatie bord is de playing Handicap voor die baan. Hier ligt een formule aan ten grondslag, die als volgt gaat:

Playing HCP = Exact HCP * (Slope Rating / 113) + (Course Rating – Par)

De course rating geeft de moeilijkheidsgraad aan voor een speler zonder handicap. Er wordt o.a. gekeken naar lengte van de baan, waterhindernissen, begroeiing, bunkers enz. Twee golfbanen met dezelfde hoeveelheid par kunnen dus een verschillende course rating hebben. De ene baan wordt dus moeilijker bevonden dan de andere. Dit wordt uitgedrukt in het aantal slagen tot één decimaal nauwkeurig. Er is hierbij een aparte toekenning voor dames als voor heren als wel voor voor de tees waarvan men afslaat.

De slope rating heeft niets met slopes (pistes) of dergelijke te maken, maar is een term die voorkomt uit de grafieken die achter deze theorie schuilgaat. Hoe steiler de grafiek hoe moeilijker de hole voor een minder capabele speler, die wel met een handicap speelt. De slope van een standaard baan is 113. Is de baan moeilijker dan is dit getal hoger. Is het een makkelijke baan, dan is dit getal lager dan 113.

Voorbeeld van berekening van playing handicap naar exact handicap;

Voor een dame die bij Golfclub Gaasterland van de gele tee speelt, met een handicap 36 geldt:

Par= 70, course rating = 77, slope rating =136

Playing HCP = Exact HCP * (Slope Rating / 113) + (Course Rating – Par)

Playing Hcp = 36 * (136/113) + (77-70)

Playing Hcp = 36 * 1,203 + 7

Playing Hcp = 43,308 +7

Playing Hcp = 50,308

terug naar VEEL GESTELDE VRAGEN

Misschien vind je dit ook interessant:

“Green in regulation”

Lees er meer over, wat je er mee kunt.

Waar komen kledingvoorschriften in Golf vandaan?

Lees er mijn mening over, na wat research te hebben gedaan.