de 96 luchtboogfiguren op de Sint Janskathdraal in Den Bosch
de bellende engel op de sint janskathedraal in 's-Hertogenbosch
ook beschikbaar in het Engels

“De Sint Janskathedraal was van oorsprong een eenvoudige bakstenen kerk”

Hopelijk heeft u genoten van de binnenzijde van de kerk. Stop hier aan de zuidzijde waar ik u wat vertel over haar geschiedenis en bouwstijlen. Luister naar de informatie terwijl u stilstaat en van de buitenkant van de kerk geniet.

Hertog Hendrik van Brabant sticht in 1185 een nieuw stad met de naam ‘s-Hertogenbosch. Hij wilde zijn invloed in dit rivierengebied versterken en vond dat bij een stad vol handelsprivileges een kerk hoorde. Met de bouw van deze kerk werd rond 1220 begonnen. Het was een eenvoudige bakstenen kerk die werd toegewijd aan St. Jan de Evangelist. Van deze kerk, die in de Romaanse stijl werd gebouwd, is nu alleen nog maar het onderste deel van de westelijke kerktoren te zien. Over de andere delen van deze oorspronkelijke kerk is de Gotische kerk, zoals u haar nu ziet, in diverse fasen heen gebouwd.

De laatste delen van die oorspronkelijke kerk zijn in 1505 afgebroken, maar toen was inmiddels de nieuwe Gotische kerk al flink uitgebreid. De bouw van de St. Janskerk eindigde voortijdig met de voltooiing van de houten vieringtoren, tussen 1521 en 1529. Na een verwoestende brand in 1584 werd de vieringtoren omstreeks 1600 herbouwd in de vorm van de koepel, zoals u deze nog steeds ziet.

Vanaf 1629 bleef een goed onderhoud van de kerk achterwege, omdat de protestantse gemeente, die toen gebruik maakte van de kerk, hier niet genoeg financiële middelen toe had. De St. Jan is qua constructie geheel uniek in de Nederlandse architectuur en wordt sinds 1858 voortdurend gerestaureerd. De buitenkant levert met dubbele luchtbogen met de 96 luchtboogfiguren en de reliëfs boven de ramen, een treffend beeld op van de versieringsdrift van de late Gotiek.

Het kerkbestuur probeert ook met de tijd mee te gaan. Daar is de engel met de mobiele telefoon een goed voorbeeld van. Ziet u haar staan in haar spijkerbroek met een laptoptas? Ze staat daar als laatste engelenbeeld in de hoek van het schip en de dwarsbeuk. U kunt ook nog met haar bellen als u dat wilt.

Wandel nu rustig verder langs het hekwerk van de kerk.

Einde van het 29e GPS punt: De Sint Janskathedraal, haar geschiedenis en bouwstijl

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze stadswandeling

in Den Bosch.

Installeer de gratis VoiceMap app via de links van de App store of Google play.

die u toegang geeft tot

de GPS interactive tour.

Stadswandeling Den Bosch is één van de meer dan

900 wandelingen op het VoiceMap platform.

VoiceMap app beschikbaar in de app store.
VoiceMap app beschikbaar in Google play

STADSWANDELING HERAKLION – GPS AUDIO TOUR

U kunt ook genieten van de schoonheid van de hoofdstad van Kreta via de VoiceMap app.

Installeer de gratis app en kies ‘Heraklion’. In de webshop van de Routaki website kunt u dan een code aanschaffen die u toegang geeft tot alle informatie voor een mooie dag in Heraklion.

Als u eerst een indruk wilt krijgen kunt u ook eerst door de website scrollen: lees deze pagina en volg de blauwe pijl.

Loggia gebouw in het stadscentrum van Heraklion