Steek de Verwerstraat over, sla dan linksaf en stop bij de ingang van het Noordbrabants museum.
[4 SECONDS PAUSE]
Het museum is onderdeel van het museumkwartier, daar u achter de museumtuin ook het Design museum kunt bezoeken. Alles bij elkaar heeft het een oppervlakte ruim 5.000 vierkante meter en is daardoor één van grootste musea van Nederland.
Het gebouw waar u zicht op heeft, was van oorsprong een Jezuïetenklooster en dateert al uit 1615. Daarna werd het gerenoveerd en gebruikt als het gouvernementsgebouw. De renovatie die hiervoor werd uitgevoerd werd afgerond in 1769 en het werd aldus de ambtswoning van de militaire gouverneur. Pas in 1984 werd het paleis omgebouwd tot museum en uitgebreid met twee nieuwbouw vleugels. In 2011 kwam vervolgense de verbinding met het Design museum tot stand.
Het Noordbrabants museum kreeg enorme naamsbekendheid toen het in 2016, in het zogenaamde Jeroen Bosch jaar, meer dan 420.000 bezoekers in slechts 3 maanden tijd ontving voor een tentoonstelling over Jheronimus Bosch met als thema; “visioenen van een genie”. Bijna alle originele schilderijen waren te bezichtigen en het museum was door de interesse hiervoor, zelfs genoodzaakt de sluitingstijd tot één uur ‘s nachts te verleggen.
Het museum zelf vindt zijn oorsprong in 1836 toen het als het Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant werd opgericht. In 1860 mocht het van de gemeente gebruik maken van de bovenverdieping van de boterhal op de Pensmarkt. Het gebouw waarover u eerder vernomen heeft en wat tegenover het stadhuis gelegen was.
In 1925 verhuisde het Genootschap naar de verbouwde Sint-Jacobskerk. Vanaf 1975 werden kantoor gedeelten en prentenkabinet op een andere locatie ondergebracht. In 1981 werd een stichting opgericht en in de jaren tussen ‘83 en ‘87 verhuisde de gehele collectie naar dit mooie pand hier in de Verwerstraat.
Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is de permanente tentoonstelling over de in Brabant geboren Vincent Van Gogh. Hij wordt gezien als één van de grootste schilders van de 19e eeuw. Helaas heeft hij deze faam pas verkregen na zijn dood. Misschien wel mede door alle aandacht die hij nu krijgt.
De Statenzaal, die meer dan twee eeuwen dienst deed als vergaderzaal van de Provinciale Staten, is zeer indrukwekkend. Mooie hoge glas-in-lood ramen en grote kroonluchters. Indrukwekkend sierhout op de zijwanden met overal gouden beeldjes in kleine nisjes. Samen met het houten plafond zorgen ze voor een adembenemende sfeer. Het museum verzamelt verder voorwerpen die te maken hebben met de kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden.
De gehele collectie omvat meer dan 30.000 items, waarvan u ongeveer maar 15% te zien krijgt in de vaste presentaties. De rest verblijft in depots en wordt gebruikt bij afwisselende tentoonstellingen.
Als u van plan bent het museum te bezoeken, kunt u de tour afsluiten door op de knop ‘Einde’ in de rechterbovenhoek te klikken. Als u klaar bent, kom dan terug naar deze plek en begin de tour opnieuw door ‘Ga verder’ te kiezen.
Indien u liever nu doorwandelt, vervolg dan uw weg in de Verwerstraat, waarbij het museum zich aan uw rechterzijde bevindt.
Einde van het 25e GPS punt: Het Noordbrabants museum
Installeer de gratis VoiceMap app via de links van de App store of Google play.
die u toegang geeft tot
de GPS interactive tour.
Stadswandeling Den Bosch is één van de meer dan
900 wandelingen op het VoiceMap platform.
Stadswandeling Rethymnon/Kreta – GPS audio tour.
U kunt deze levendige stad beleven met de GPS interactieve app die de naam VoiceMap draagt. Installeer de gratis app en kies ‘Rethymnon’. In de webshop van de Routaki site kunt u een code aanschaffen die u toegang geeft tot alle informatie die u nodig heeft om een dag heerlijk te genieten in deze mooie stad.
Als u eerst een indruk wilt hebben: lees dan deze pagina en volg de blauwe pijl.